menarik minggu ini

sahabat saya

Search

 • rakan adik

  Saturday, March 16, 2013

  SENDIRIAN

  bagi sesetengah orang sedirian adalah lebih baik dari berkumpulan. kerana lebih banyak privacy untuk  membuat sesautu keputusan itu. dan sendirian kita bebas untuk melakukan apa sahaja tanpa terikat dengan seseorang yang lain. keputusan untuk melakukan sesautu secara sendirian adalah sesautu yang hanya kita sahaja yang tahu dan orang lain tidak perlu tahu..

  untuk anda yang memilih bersendirian lihatlah hukam alam ini yang memerlukan kita tidak bersendiri, iaitu lelaki perlu kepada perempuan, menghasilkan kereta perlu kepada kelengkapannya, pelajar perlu kepada guru untuk mendapatkan ilmu,

  begitu juga didalam kehidupan kita sebagai seorang islam ALLAH telah berkata jemaah itu lebih baik dari sendirian, seperti solat jemaah lebih banyak pahalanya dari solat sendirian,

  entri sebenar untuk maksud dari tajuk diatas, saya ingin membicarakan tentang sikap kita sebagai seorang muslim, ramai antara kita yang menganggap jangan menjaga tepi kain orang lain, biarlah dia apa yang dia nak buat, masuk syurga asing-asing, masuk kubur lain-lain.

  apa yang saya ingin katakan disini sikap kita sebagai ibu bapa. kita sebagai ibu bapa haruslah menjaga keluarga kita, sebagai seorang ayah kitalah ketua keluarga dan setiap apa yang telah dilakukan oleh ahli keluarga kita adalah tanggungjawab kita.

  sesetengah apa yang kita dapat lihat anak remaja sekarang, ramai yang membiarkan anak mereka mengamalkan cara hidup yang bebas, bak kata orang "mengikut peredaran zaman" janganlah kita sampai menjeratkan diri kita sendiri dengan apa yang kita lakukan kepada ahli keluarga kita.
  anda harus bertanggungjawab untuk anak anda.

  teguran yang saya ingin buat ini adalah peringatan untuk diri kita sendiri dan peringatan sesama umat islam dimuka bumi ALLAH ini. ramai yang ibu bapanya kaki masjid tapi anak2nya dibiarkan seperti tidak punya agama, dengan cara pemakaian dan cara hidup. maaf jika terasa dengan apa yang cuba saya sampaikan ini. jangan hanya kita sendirian yang nak masuk syurga dan berharap sautu hari nanti anak kita akan berubah. ada juga yang berkata dia juga mcm tu dulu lama2 berubah la tu. tapi ingatlah semua sahabat hidup kita hanya ALLAH sahaja yang tahu bila akan sampai kepenghujungnya.

  jadi sama2lah kita renungkan, anak kita yang kita tatang seperti minyak yang penuh telah menarik kita masuk keneraka. sedih dengan setuai yang berlaku sekarang kerana kita mengharap hanya kepada masa tapi kita sudah tahu yang masa nyawa kita hanya ALLAH sahaja yang tahu.

  Oleh itu marilah kita bersama-sama berubah menjadi yang lebih baik. bukan untuk kita menjadi alim ulama tetapi berubah kepada yang lebih baik...

  "YA ALLAH sesungguhnya aku tak layak untuk syurgaMu tapi tak sanggup aku untuk masuk nerakaMu"
  Nabi kita yang telah dijamin masuk kesyurga juga masih beribadat kepada ALLAH siang dan malam, ini apatah lagi kita yang sering kali tersilap..

  sekian dari saya, harap kita ambil ikhtibar dari apa yang berlaku disekeliling kita..
  smile always... :)

  No comments:

  Post a Comment

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...