menarik minggu ini

sahabat saya

Search

 • rakan adik

  Monday, March 18, 2013

  INSAN POPULAR

  Setiap orang sedikit sebanyak pasti terdetik didalam hati untuk menjadi orang yang dikenali. apabila kita dikenali kebanyakkan kerja dalam kehidupan seharian kita akan menjadi lebih mudah dari selalu kerana ada sahaja orang yang akan menghulurkan bantuan kepada kita.


  Apabila ditanya siapakah Siti Nurhaliza, Leino Messi, Mariah Carrie, Ziana Zain, Faizal Tahir? pasti semua orang tahu, kerana meraka adalah antara golongan yang Popolar di Malaysia ini. Ramai lagi yang Popular disini termasuklan menjadi seorang Wakil Rakyat pasti ramai yang akan mengenalinya.

  Tidak dapat dinafikan mereka memang Popular tetapi kita yang mengenali meraka haruslah jangan terlalu mengagung-agungkan mereka. Jika kita rasa hebat sangat kenalkan kita pada syiekh Mohd Abduh, Syiekh Hassan Al Banna? mereka adalah ilmuan islam yang harus kita kenal kerana ada pepatah yang  menyatakan ALLAH dan Rasul sayang kepada Ulama dan jika kita sayang Ulama, ALLAH dan Rasul akan sayang kepada kita.

  Sebagai seorang islam kita harus menjadikan orang yang paling popular dalam hati kita adalah Rasulullah, dan jangan hanya berkata pada mulut sahaja tetapi tidak pada hati dan perbuatan. ini kerana kita dengan mata kasar sahaja sudah dapat tahu siapakah yang sayang kepada Rasul dengan HATI, MULUT dan PERBUATAN. Jadilah kita insan yang paling dekat dengan ALLAH dan Rasul.

  Setiap hari kita membaca dan mendengar berita tentang kematian sama ada orang yang dekat dengan kita dan orang kita tidak kenal dan dikalangan yang meninggal itu adalah datang dari pelbagai golongan umur, ada yang dari bayi sampailah kepada yang tua. dan yang pasti diseluruh dunia ini pasti setiap masa akan ada berlaku kematian hanya kita sahaja yang tidak tahu. dan PERSOALAN DISINI ADAKAH KITA TIADA DALAM GOLONGAN UMUR MEREKA ITU?

  Bercakap tentang kematian dan mengikut kepada tajuk kita diatas, saya ingin mengaitkan tentang diri kita dan persedian kita untuk menghadapi saat kematian kerana kita tidak tahu bilakah masanya kita akan meninggal. dan yang lebih UTAMA kita ingin menjadi INSAN POPULAR disisi ALLAH kerana bagi penulis itulah yang amat penting dalam kehidupan.  Sebagai insan yang kerdil lagi banyak dosa ini hendaklah kita selalu bertaubat kepadaNya kerana dalam sedar atau tidak banyak yang telah kita lakukan. tidak banyak sedikit. Penulis menyeru kepada diri Penulis dan semua agar kita sentiasa berlumba-lumba untuk menjadi insan yang paling POPULAR disisi ALLAH kerana kepadaNya kita akan kembali dan kita tidak Mengetahui bila kita akan kembali. Mengikut kata pepatah

  "Bekerjalah kamu seperti kamu akan hidup seribu tahun lagi dan Beramalah kamu seperti kamu akan Mati pada hari ESOK"
  sama-samalah kita renungkan..
  sekian,
  smile alway.. :)

  No comments:

  Post a Comment

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...