menarik minggu ini

sahabat saya

Search

 • rakan adik

  Wednesday, April 3, 2013

  SAYANG


  Perkataan sayang adalah satu perkataan yang sering kita ucapkan dan tidak kira diusia manapun kita perkataan ini sering menjadi mainan dibibir kita.. percaya atau tidak itulah hakikatnya. dan ianya ada dalam pelbagai cara dan bentuk serta ungkapan untuk meluahkan perasaan sayang itu.

  Dalam diri setiap anak-anak Adam, Allah s.w.t telah bekalkan pelbagai bentuk perasaan. Perasaan ini bersifat rohaniah dan tempatnya adalah di dalam hati. Maha Suci bagi Allah s.w.t dengan kuasa maha hebatnya menciptakan sekeping hati yang kecil itu dapat menyimpan rasa kasih sayang yang pelbagai.

  Paling utama sayang kita kepada Pencipta kita, rasul kita, ibu bapa kita, sahabat kita, isteri kita, binatang, alam sekitar dan pelbagai lagi jenis kasih sayang yang wujud didalam kita, dan perasaan sayang itu juga tidak terbatas kepada manusia sahaja tetapi wujud dalam diri binatang dan alam sekitar.

  Sejarah juga telah membuktikan betapa hebatnya kasih sayang antara para sahabat. Betapa mendalam dan ikhlasnya kasih sayang yang ditunjukkan. Ini dapat dibuktikan melalui pengorbanan sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w terhadap baginda. Hingga nyawa juga bukan halangan demi membuktikan kecintaan serta sokongan mereka terhadap Rasulullah s.a.w dalam menegakkan Islam.

  Aplikasi perasaan saying pada hari ini paling utama apabila disebut perkataan itu pasti semua orang akan membayangkan percintaan antara sepasang kekasih. Ianya sudah jauh menyimpang dari maksud yang sebenar walaupun adalah juga kena mengena sikit.

  Ingin saya jelaskan perasaan SAYANG itu adalah sesautu yang amat berharga jika kita dapat mentafsirnya dengan bijak. Jadilah seorang muslim yang cerdik untuk kita saying kepada agama kita dahulu kerana dari itu akan terbitlah segala perasaan saying yang sentiasa dibertaiNya dan ianya akan membuatkan kita berasa tenang dan aman dengan perasaan SAYANG ini.




  Akhir kata dari saya saya amay menyayangi anda semua..
  Smile always… J

  No comments:

  Post a Comment

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...